Kolor: biały, słomkowy
Zapach: delikatny zbliżony do zapachu kwitnącego rzepaku
Smak: łagodny, słodki
Krystalizacja: szybka ze względu na dużą ilość glukozy, po skrystalizowaniu ma maślaną konsystencję, łatwo się rozsmarowuje.
Miód rzepakowy należy do miodów wczesnych. Pszczoły pozyskują nektar z kwiatów rzepaku (Brassica napus L. var. Napus).
Właściwości:
Sprzyja w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Stosowany zewnętrznie w przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy i związanych z tym infekcji. Przyspiesza gojenie się ran. Posiada duże właściwości detoksacyjne, zmniejsza szkodliwe działanie wszelkich używek.