Kolor: jasnokremowy lub słomkowy, zdarza się zielonkawy
Zapach: delikatny, kwatowy.
Smak: bardzo łagodny
Krystalizacja: wolno
Pszczoły pozyskują nektar z facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia).
Właściwości:
Miód pszczeli faceliowy poleca się w zasadzie w typowych sytuacjach związanych z podawaniem miodu, czyli:
wspomaganie leczenia i rekonwalescencji organizmu, zarówno podczas przeziębienia i grypy, jak i w obliczu chorób układu sercowo-naczyniowego (nadciśnienia, miażdżycy) oraz układu oddechowego (np. przy astmie),
profilaktyczne wzmacnianie bariery ochronnej organizmu, przeciwdziałanie chorobom takim, jak grypa czy przeziębienie lub wpływ na zmniejszenie czasu ich trwania,
regeneracja organizmu po ciężkim wysiłku lub po wyczerpującej pracy – zarówno fizycznej, jak i intelektualnej,
dostarczenie energii w łatwej do przyswojenia formie w przypadku chorób układu pokarmowego (w których zaleca się dietę lekkostrawną i nieobciążającą żołądka oraz jelit) – co więcej, miód faceliowy ma ważne zastosowanie w nieżytach żołądka.