Oto przepis na nasz domowy sezamek - palce lizać
3 szklanki mąki
1 opakowanie margaryny
8 łyżek cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki sody
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, zagnieść i podzielić na 3 części.
Następnie 1 część rozwałkować, włożyć do blachy i posmarować ją powidłami śliwkowymi (cały mały słoiczek).
2 część ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na powidła. Wszystko nalezy włożyć do piekarnika i upiec.
3 część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do 2 blachy i na nią kladziemy przysmażone orzechy włoskie.
Do przysmażenia orzechów potrzebujemy:
1 szklanka orzechów posiekanych
5 łyżek cukru
2 łyżki miodu
0,5 kostki masła
To wszystko smażymy na małym ogniu przez 5 minut.
Potrzebujemy jeszcze zrobić masę.
Składnki:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
3/4 szklanki cukru
Z tych skłądników gotujemy budyń
Dodatkowo potrzebujemy jeszcze 1 kostkę masła.
Ugotowany budyń po ostudzeniu ucieramy z kostką masła.
Na upieczone ciasto z powidłami wykładamy masę budyniową i wierzch przykrywamy ciastem z orzechami.
Uff i to już wszystko. Dużo pracy ale warto.