Sezamek

Sezamek

Sezamek

Oto przepis na nasz domowy sezamek - palce lizać


3 szklanki mąki

1 opakowanie margaryny

8 łyżek cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżeczki sody


Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, zagnieść i podzielić na 3 części.

 

Następnie 1 część rozwałkować, włożyć do blachy i posmarować ją powidłami śliwkowymi (cały mały słoiczek).

2 część ciasta rozwałkowujemy i wkładamy na powidła. Wszystko nalezy włożyć do piekarnika i upiec.

3 część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do 2 blachy i na nią kladziemy przysmażone orzechy włoskie.


Do przysmażenia orzechów potrzebujemy:

1 szklanka orzechów posiekanych

5 łyżek cukru

2 łyżki miodu

0,5 kostki masła

To wszystko smażymy na małym ogniu przez 5 minut.


Potrzebujemy jeszcze zrobić masę.

Składnki:

0,5 litra mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki zwykłej

3/4 szklanki cukru

Z tych skłądników gotujemy budyń

 

Dodatkowo potrzebujemy jeszcze 1 kostkę masła.

 

Ugotowany budyń po ostudzeniu ucieramy z kostką masła.

 

Na upieczone ciasto z powidłami wykładamy masę budyniową i wierzch przykrywamy ciastem z orzechami.

 

Uff i to już wszystko. Dużo pracy ale warto.