Kolor: ciemy herbaciany lub brunatny
Zapach: mocny
Smak: ostry
Krystalizacja: wolna, trwa ok. 2-3 miesiące
Miód gryczany należy do miodów najpóźniejszych. Pszczoły pozyskują nektar z drobnych, białych lub różowych kwiatów gryki zwyczajnej (Fagopyrumsagittatum Gilib.).
Właściwości:
Wskutek dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, sprzyja w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy, choroby wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Pomaga w odbudowie komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi napięcie nerwowe. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu. Dużą rolę odgrywa również w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza zarówno u dzieci jak i u dorosłych osób. Odnotowano także korzystne działanie miodu gryczanego w nerwicy wegetatywnej (w nerwicy serca i żołądka).