Pierzga

Pierzga

Pierzga

Pierzga – nazywana też chlebkiem pszczelim należy do najbardziej wartościowych produktów pszczelich, a wszystkie zawarte w niej składniki odżywcze są przyswajalne przez nasz organizm w ponad 80% Niestety ze względu na małe ilości jej pozyskania jest to produkt dość ekskluzywny.


Co zawiera pierzga? Badania nad pierzgą nadal trwają, ale wiadomo, że znajdziemy w niej m.in:

  • 28 aminokwasów
  • wszystkie witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, D, E, K, H )
  • białko (20,3 -21,7%)
  • węglowodany (24,4 -34,8%)
  • kwasy Omega 3 i Omega 6
  • kwas mlekowy(3,06% -3,2%)
  • mikro i makroelementy
  • wiele przeciwutleniaczy i enzymów (inwertaza, katalaza, pepsyna, lipaza, trypsyna, laktaza, itp)


Ponadto pierzga polecana jest w leczeniu stanów zapalnych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, cukrzycy, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, zmęczenia, w chorobach układu nerwowego i pokarmowego. Bardzo dobre efekty daje stosowanie pierzgi w schorzeniach wieku starczego, łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku. Warto ją stosować w walce z przerostem gruczołu krokowego oraz w czasie rekonwalescencji po przebytych operacjach i leczeniu antybiotykami. Zalecana także w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego. Ma swój wkład także w regenerację skóry, poprawia jej elastyczność, pomaga przy trądziku, wzmacnia włosy i osłabione paznokcie.


Pierzgę można spożywać na 3 sposoby:

  • namoczyć w ok. 0,5 szklanki wody (ok. 8 – 10h) i wypić
  • rozgnieść i dodawać do miodu, jogurtu
  • świeżą jeść bezpośrednio łyżeczką


Sugerowane spożycie:

  • dzieci od 3 roku życia do 12 lat – łyżeczka do herbaty dziennie
  • dzieci powyżej 12 lat i osoby dorosłe – 2 - 3 łyżeczki do herbaty dziennie
  • po przebytej chorobie, kuracji antybiotykiem można zwiększyć spożycie pierzgi do 4 łyżeczek dziennie przez 2 tygodnie


Można zrobić sobie tylko kurację jesienno-zimową aby uzupełnić niedobory naszego organizmu, przez okres 3 m-cy. Pierzgę przechowujemy zawsze szczelnie zamkniętą, w ciemnym miejscu, a jeśli uda nam się kupić pierzgę świeżą to koniecznie trzymamy ją w lodówce. Osoby uczulone na produkty pszczele powinny zachować ostrożność, może wystąpić reakcja alergiczna.