Zanim będziemy mogli nacieszyć się smakiem miodu, tysiące pszczół robotnic do ula muszą przynieść nektar. Jak one to robią?
Otóż za pomocą specjalnie przystosowanego do tego aparatu gębowego pszczoła wsysa nektar do wola miodowego. Po przylocie do ula przekazuje nektar młodym, nielotnym pszczołom. Takie przekazywanie „z ust do ust” średnio wynosi około 160 -200 razy i zajmuje mniej więcej 20 minut. Przez ten okres na nektar oddziałuje ciepłe powietrze ula. W czasie przekształcania nektaru w miód zachodzą 2 podstawowe procesy:
- odparowywanie wody
- hydroliza sacharozy
Dodatkowo nektar wzbogaca się w enzymy, kwasy organiczne i biopierwiastki.
Przetworzony nektar trafia do komórek plastrów. Gniazdo przy tym jest intensywnie wentylowane. Gdy wilgotność miodu osiągnie 18 -20% nasze pszczółki zapełnione komórki plastrów zabezpieczają woskiem.
Jak powstaje miód?
